PANCAKES
- Składniki :
- 2 szklanki
(300 g) mąki pszennej, przesianej2 duże jajka
- 1,5
szklanki (375 ml) mleka
- 75
g masła, roztopionego i przestudzonego
- 3 łyżeczki
proszku do pieczenia
- 3 czubate
łyżki cukru
- szczypta
soli
-
Jajka
lekko roztrzepać przy pomocy rózgi kuchennej (powinny się
lekko spienić), dodać mleko, masło i wymieszać rózgą
kuchenną. Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę pszenną, proszek
do pieczenia, cukier i sól. Wymieszać rózgą kuchenną do
połączenia się składników i powstania gładkiego ciasta.
Smażyć
na suchej nieprzywierającej patelni (można na odrobinie masła lub
oleju), z obu stron, na lekko złoty kolor. Odwracać na drugą stronę,
kiedy na powierzchni placka pojawią się pęcherzyki.
BABECZKI
Składniki:
- 300g
mąki pszennej.
- 100g
cukru.
- 2
łyżeczki cukru waniliowego.
- 2
jajka.
- 150ml
gazowanej wody mineralnej.
- 100ml
oleju.
- 2
łyżeczki proszku do pieczenia.
- 100g
posiekanej czekolady (nie za drobno) lub groszku czekoladowego.
- W jednej
misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
- W drugiej
misce wymieszać trzepaczką gazowaną wodę mineralną, olej i jajka.
- Następnie
wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz
tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać
delikatnie szpatułką kawałki czekolady.
- Formę na
muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do papilotek.
- Muffinki piec
w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w
temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przez
parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć
na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
|