STRONA GŁÓWNA  O MNIE   PRZEPISY     KONTAKTY 

PANCAKES

  • Składniki :

  • 2 szklanki (300 g) mąki pszennej, przesianej2 duże jajka                                                                                                   
  • 1,5 szklanki (375 ml) mleka
  • 75 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli
  • Jajka lekko roztrzepać przy pomocy rózgi kuchennej (powinny się lekko spienić), dodać mleko, masło i wymieszać rózgą kuchenną. Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników i powstania gładkiego ciasta.

    Smażyć na suchej nieprzywierającej patelni (można na odrobinie masła lub oleju), z obu stron, na lekko złoty kolor. Odwracać na drugą stronę, kiedy na powierzchni placka pojawią się pęcherzyki.

BABECZKI




Składniki:
 
  1. 300g mąki pszennej.
  2. 100g cukru.
  3. 2 łyżeczki cukru waniliowego.
  4. 2 jajka.
  5. 150ml gazowanej wody mineralnej.
  6. 100ml oleju.
  7. 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  8. 100g posiekanej czekolady (nie za drobno) lub groszku czekoladowego.

  1. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  2. W drugiej misce wymieszać trzepaczką gazowaną wodę mineralną, olej i jajka.
  3. Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką kawałki czekolady.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do papilotek.
  5. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przez parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.